Meny

Barn og voksne kjører traktoren RåtassTraktoren Råtass tar gjerne både liten og stor med på en morsom runde i parken. Mindre barn kan sitte trygt og behagelig i fanget mens Traktor Råtass sørger for en avslappende oppdagelsestur fra tilhengeren.

 

Traktor Råtass gir seg ikke!

Hvis en gammel landbruksmaskin kan bli glad i barn, så er vi overbevist om at Råtass er en slik traktor. I mange år nå har Råtass vist at han liker å gjøre nytte for seg igjen. Bare hør hvordan han brummer godlynt når han kjører rundt med tilhengeren full av blide barn!

Å sitte og vugge og riste, og å høre Råtass puste og pese for å komme frem, er avslappende både for barn og voksne. Har man vært veldig aktiv en stund, er det godt å sitte i en armkrok og la han trekke seg rundt i parken. Kanskje oppdager man områder og aktiviteter som ennå ikke er utforsket.

Vil du heller kjøre elektrisk gravemaskin eller X-Cross-bil? Det er morro det også.

Vår første traktor het Blåtass

Vår første traktor på Foldvik kalte vi for Blåtass. Etter hvert som kravene til effektivitet ble større, klarte ikke lenger Blåtass å gjøre alt som måtte gjøres på gården. Da tok  Råtass over. Delvis for å hjelpe Blåtass med å få jobbene gjort, og delvis for å gjøre det arbeidet som Blåtass ikke var sterk nok til å gjøre. Etter hvert ble Blåtass så stiv og støl at vi lot han få hvile seg.

Råtass var vår andre traktor på Foldvik

Etter at Traktor Råtass kom til gården i 1981 har kravene til effektivitet bare fortsatt å øke, så etter fem år fikk han avløsning av en sterkere og penere maskin. Hun kalte vi for Dolly, så fin som hun var. Men nå er det lenge siden også Dolly måtte erstattes med en enda større og sterkere traktor.

Norges første virkelige traktor

Til Norge kom de første traktorene rundt 1908. Men de tippet ofte bakover så bonden falt av og kunne bli livstruende skadet. Eller de kjørte seg fast slik at bonden måtte bruke håndkraft eller kanskje også hest for å komme løs. Stort sett kunne den ikke gjøre mer enn det man hadde gjort før med hest; trekke tømmer og pløye jorda.

Men i 1947 kom ”Gråtass”.  Traktoren som ble produsert i England av fabrikken Ferguson. Det egentlige navnet var “TE20” som betød: ”Traktor England, 20 hk.” Det var en liten grå maskin med en driftssikker bensinmotor. Gråtass revolusjonerte jordbruket i Norge og mange andre land. Alle barn i Norge har sikkert hørt om ”Traktor Gråtass” i dag.

Mellom 1946 og 1957 ble produsert mer enn 517 000 “Gråtasser” i Europa. I tillegg ble 140 000 til  produsert i USA før bedre maskiner tok over.

Kunne du tenke deg å kjøre et ekte tog spesiallaget for barn? Hils på Tøffen Tog!