fbpx
AKTIVITET

Foffas Edelstensgruve

Visste du at Foffa har sin egen edelstensgruve her på Foldvik? I den er det flotte edelstener som safir, rubin og opal. Her vil du få utdelt sand fra edelstensgruva som du vasker i vannrennene. Kanskje du finner en edelsten eller to?

Har du forresten hørt sagnet om Edelstensgruva? Den spennende historien kan du lese her.

Er du riktig heldig så kanskje du finner Norges nasjonalbergart: Larvikitt.

Larvikitt er over 300 millioner år gammel og finnes kun i Larviksområdet.

Nesten 90 prosent av larvikitten består av feltspat, og krystallene er sammensatt på en slik måte at det fremkommer et blått fargespill når lyset brytes i ørsmå lameller internt i dem.

Dette optiske fenomenet kaller vi gjerne for «iridescens» eller «Schiller-effekt». Det er den helt spesielle sammensetningen av feltspaten som er årsaken til dette. Når vi legger en larvikittprøve under elektronmikroskopet kan vi se disse lamellene tydelig. Fargespillet fremkommer bare der hvor de er spesielt tett, mens vi ikke får det der hvor det er større avstand mellom dem.

I tillegg til feltspat inneholder larvikitten små mengder mørke mineraler, slik som amfibol, olivin og biotitt, og de mest attraktive variantene fører små mengder av mineralet nefelin. I moderne geologisk nomenklatur klassifiserer larvikitten som monzonitt, men selv i dag er den gamle termen, gitt av geologen Waldemar Brøgger i 1890, gangbar og hyppig benyttet også internasjonalt. kilde: Vestfold Geologiforening

Viktig informasjon COVID19

Trygghet og sikkerhet for våre gjester og ansatte settes først og vi har derfor innført en rekke tiltak. Med disse tiltakene vil vi ivareta både gjester og ansatte og minimere risikoen for smittespredning.

Andre aktiviteter

Søte, morsomme, vakre, små og store, med og uten horn. Her er en herlig flokk av griser og dverggeiter, kyllinger og gullfasan, ender og kalver, kosete kattepuser, fargerike fisker, myke kaniner og mer. Ja, til og med en Arapapegøye som du kan snakke med, kanskje …

Pil neste dyr Pil neste dyr