Aktivitet

Sagnet om edelstensgruva

Visste du at sagnet om edelstensgruva er over hundre år gammelt! Her kan du lese den spennende historien, eller du kan printe den ut sammen med mange fine tegninger av Foffa som du kan fargelegge.

For over hundre år siden startet eventyret

Jens Pettersen Foldvik hadde i sin barndom hørt et sagn som
fortalte at det skulle være en skatt her på Foldvik – en skatt i form av edle stener.

Jens vokste opp i trange kår, og det var også harde tider når han skulle brødfø sin egen familie på 1920- og 30-tallet. Jens drømte mang en gang om å finne denne skatten. Han satt ofte her, og mens han grublet på hvor den kunne være, hamret han inn sine initialer i fjellet. Disse kan du se på fjellet her den dag i dag.

Historien levde videre fra far til sønn, barnebarn og oldebarn

Jens sin sønn Erling overtok gården, og Erling fikk etter hvert egne barn, blant annet sønnen Sigmund som i dag er bonden på gården. En gang de to var ute og jobbet sammen, fikk Sigmund øye på initialene som var hamret inn i fjellknausen, Erling fortalte da historien om Jens, og hans drøm om å finne en skatt.

Foldvikbonden er bekymret

Våren 2020 kom Covid-19 til landet, og fremtiden på gården ble med ett mye mer usikker. Som et hjertesukk nevnte Sigmund for Foffa at jammen hadde det nå vært fint om denne skatten virkelig hadde funnets. Foffa fortalte da at skatten Jens hadde hørt om nok dreide seg om Larvik sin helt egen edelsten, Larvikitt – steinen som har vært en sann skatt for området, og som har satt mat på bordet til svært mange mennesker, ja den har sågar gjort mange rike.

Kan Foffa løse mysteriet?

Bonden Sigmund la merke til at Foffa ble annerledes i tiden etter at han hadde fortalt historien om Jens sin søken etter skatten.

Foffa gikk i sine egne tanker og grublet, mens han svinset rundt som om han lette etter noe.

Så en dag kom Foffa løpende og sa at han endelig hadde funnet ut hvor skatten var, og jammen skulle du ikke sett, Foffa løste min sann dette mysteriet også, og fant skatten som ingen andre enn Jens hadde trodd på at faktisk fantes:
Foldvik sin helt egen EDELSTENSGRUVE!
Og denne skatten vil Foffa nå dele med deg. Kanskje du finner en skatt i edelstensgruva?

Print ut sagnet og fine tegninger du kan fargelegge.

Sagnet om edelstensgruva

Foffa gruvegraver

Foffa med blomst

Foffa som danser

Foffa miljødyrker

Foffa spiser is

Foffa spiller tuba

Foffa ønsker velkommen

Foffa spiller banjo

BadeFoffa