Aktivitet

Vinteren på Foldvik

Foldvik er definitivt best på sommeren, men også om vinteren er det idyllisk og en helt egen ro her. Rundt omkring i parken kan vi følge kattesporene i snøen og se at de snuser rundt ved aktivitetene. De lurer nok på når gjestene kommer tilbake. Innimellom kan vi også se spor fra rådyr, gaupe og jerv.

Men hva gjør egentlig vi som jobber her om vinteren, har vi bare ferie? Og hva skjer med dyra? Dette blir vi spurt om veldig ofte. Her skal vi gi dere et lite innblikk i hvordan livet på Foldvik er om vinteren.

Dyra

Lamaer og esler

Veldig mange av dyra bor ute også om vinteren. Lamaene flytter ned fra dyrehagen og til beitet sitt som er en del av det som er parkeringsplass om sommeren. På andre siden av veien har eslene sitt beite. Her har de stor boltreplass og et lite hus de kan gå inn i når det snør eller blåser mye. Eslene er som kjent stae dyr, og de hater å ha på seg dekken (teppe over ryggen). På de kaldeste dagene bør hester og esler ha på seg det, men Eslene våre er mer sta en bonden. Siden vi ikke vil at de skal fryse la vi rett og slett varmekabler i gulvet i det lille huset. Eslene er ikke så veldig glad i å gå i høy snø, så da måker vi rett og slett veier til dem på beitet.

Kaniner, papegøyer, parakitter og undulater

Kaniner, papegøyene, parakitter og undulater bor i drivhuset om vinteren. Kaninene har store innhegninger som de hopper rundt i og fuglene kjempe store bur der de kan fly rundt. Hønsene bor på fjøset.

Tropiske fugler og kalkuner

De andre fuglene, slik som påfugl og kalkuner bor akkurat på samme sted som om sommeren, ute i de store burene. Alle fugleinnhegningene ute blir kledd inn i plast slik at fuglene får ly for vær og vind. De første årene vi hadde påfugl bodde de inne på fjøset om vinteren, men det virket ikke som de trivdes noe særlig med det. En påfugloppdretter kunne da informere om at de trives mye bedre ute, selv når det er kuldegrader, og siden har de bodd ute hele året. Og de stortrives.

Geiter, kalver og griser

Geitene bor ute hele vinteren i den store geiteinnhegningen. Geitene som er i killingbu om sommeren flyttes ned dit, mens de tre bukkene bruse bor ved andedammen. Kalvene selges på høsten som livdyr, altså til en annen bonde. Dersom ingen er interessert i kjøpe dem, så blir de slaktet hos Gilde. Det samme gjelder grisene.

Hva gjør dere om vinteren?

Vinteren på Foldvik innebærer roligere dager for oss som jobber her, enn om sommeren. Da har vi mer vanlig arbeidstid. På høsten når parken stenger rydder vi det meste av utstyr inn for vinteren. Alle bygg må vedlikeholdes, vannrør må tømmes for vann. Alle blomstene må fraktes til lagring i drivhuset og klippes ned slik at de kan vokse seg fine til våren. I tillegg har vi masse administrative arbeidsoppgaver i forhold til regnskap, økonomi, HMS, evaluering av årets sesong med mer. Neste års nyhet må også begynne å jobbes med, og alt vi kan få klart før telen setter seg, betyr mindre jobb til våren. Hvis vi enda ikke har bestilt neste års nyhet så må det gjøres.

Inspirasjon og kunnskap

Hvert år har vi alltid en stor nyhet, og for å finne ut av hva slags moro vi vil tilby dere gjestene, trenger vi inspirasjon. Vi er derfor medlem av en interesseorganisasjon for fornøyelsesparker. De arrangerer årlig store messer både i Europa og USA, og disse deltar vi på. Her får vi ikke bare inspirasjon til nye attraksjoner, men vi får også masse kunnskap. Det arrangeres masse kurs på disse messene som vi deltar på. I tillegg har vi etter hvert fått et stort internasjonalt nettverk som vi kan benytte når vi trenger det.

Dyrestell

Også om vinteren må dyra ha mat på Foldvik, og når det er snø og minusgrader er det litt ekstra jobb. Alle dyra ute må ha tilgang på vann som ikke er frosset. Så ved minusgrader må vi passe ekstra godt på slik at alle dyra har tilgang på vann. Dyra må som på sommeren, også få stell og det de trenger for å ha det godt.

Ny sesong

Etter jul begynner oppkjøringen til ny sesong. Vi må gjøre masse HMS arbeid, levere inn rapport til miljøfyrtårn, ansette alle sesongarbeiderne og fortsette arbeidet med å få implementert årets nyhet. Og så går det egentlig i ett frem til våren der vi virkelig må få alt på plass, kurse ungdommene som skal jobbe her, og gjøre oss klare til en ny sesong og til å ønske alle våre kjære gjester velkommen – til sommeren på Foldvik