DYR

Alpakka

Trixi, Ninja og Serina er tre herlige alpakkaer som flyttet til parken i 2022. De trives godt i dyrehagen og tar gjerne i mot besøk. Ninja er datteren til Serina og ble født i 2021. Serina er eldst og født i 2013, mens Trixi er født i 2015.

Du store alpakka

Alpakkaen er en dyreart som tilhører kamelidene akkurat som Lamaene og kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, hovedsakelig Peru,  men også Bolivia og Chile. Alpakka er domestiserte dyr, som betyr at noen eier de. Man tror at alpakka og lama ble domestisert fra ville vicuna og guanaco mange tusen år siden. Alpakkaen har siden utviklet seg til å bli et dyr som man hovedsakelig høster ull fra, men også kjøtt.

I dag mener man at det er ca. tre millioner alpakkaer i Sør-Amerika, og at alpakkaer blir avlet frem i Nord-Amerika, Canada, Australia, New-Zealand, Sør-Afrika, Kina og i mange land i Europa hvorpå England har den største populasjonen. De første alpakkaene kom til Norge nyttårsaften 2004/2005.

Historien viser at tekstiler som ble produsert i Andesfjellene, før europeeren kom til landet, var noen av de fineste fibrene og tekstilene som eksisterte. For Incaindianerne var alpakkaen svært høyt verdsatt. Alpakkaen produserer fin, myk, varm og luksuriøs ull.

Hva er forskjellen på en lama og en alpakka?

Størrelse

Alpakkaer er mye mindre enn lamaer. Den blir ikke større. 1 meter over manken, 1,50 opp til hodet.

En fullvoksen lama rager 1,80 over bakken og kan veie 200Kg. En alpakka kan veie opp mot 100kg, men vanligere er det at en hoppe veier 50-60kg, og en hingst 70 – 80kg.

Ørene

Ørene er en veldig enkel måte å se forskjellen på. En alpakka har rette spisse ører. Den har aldri en bøy innover på tuppen av ørene, og de er relativt små. En lama har store ører og en bøy innover på tuppen av ørene.  

Fibervekst

Alpakkaens fiber er mye mykere og lengre enn en lamas. Alpakkaer har generelt sett veldig lite dekkhår, hvilket gjør fiberen lettere å spinne. Lama har kortere tykkere fiber.

Selv om dette kan variere noe har lamaer veldig sjelden ull i ansiktet og på  toppen av hodet. En alpakka har alltid masse fiber på toppen av hodet, og ofte så mye fiber i ansiktet at man må trimme rundt øynene slik at de kan se.

Nesa

Typisk har en lama en lang nese. En alpakka har en kortere nese med en «stopp» mellom øynene som avgrenser hode og nese. En lama har ikke denne «stoppen» men har en profil som gir  assosiasjoner til romernese.

Bruksområder

Alpakkaen er avlet for å produsere fiber i første rekke. En lama er avlet for å bære last. Dette kan man se på den lange, brede flate ryggen til en lama. En alpakka har oftest en mer avrundet rygg. 

Personlighet og temperament

Her vil man få forskjellige meninger avhengig av hvem man spør. Alpakkaeiere vil mene at alpakkaer har det beste temperamentet, mens lamaeiere vil mene lamaer har det beste temperamentet. Vår erfaring er at de er ganske like og at det kommer an på hvordan dyra blir behandlet og personligheten til hvert enkelt dyr. Du kan jo hilse på dem selv, så vil du fort oppdage at alle sammen har helt ulike personligheter.

Andre dyr

Søte, morsomme, vakre, små og store, med og uten horn. Her er en herlig flokk av griser og dverggeiter, kyllinger og gullfasan, ender og kalver, kosete kattepuser, fargerike fisker, myke kaniner og mer. Ja, til og med en Arapapegøye som du kan snakke med, kanskje …

Pil neste dyr Pil neste dyr