Dyr

Alpakka

Trixi, Ninja og Serina er tre herlige alpakkaer som flyttet til parken i 2022. De trives godt i dyrehagen og tar gjerne i mot besøk. Ninja er datteren til Serina og ble født i 2021. Serina er eldst og født i 2013, mens Trixi er født i 2015.

Du store alpakka

Alpakkaen er en dyreart som tilhører kamelidene akkurat som Lamaene og kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, hovedsakelig Peru,  men også Bolivia og Chile. Alpakka er domestiserte dyr, som betyr at noen eier de. Man tror at alpakka og lama ble domestisert fra ville vicuna og guanaco mange tusen år siden. Alpakkaen har siden utviklet seg til å bli et dyr som man hovedsakelig høster ull fra, men også kjøtt.

I dag mener man at det er ca. tre millioner alpakkaer i Sør-Amerika, og at alpakkaer blir avlet frem i Nord-Amerika, Canada, Australia, New-Zealand, Sør-Afrika, Kina og i mange land i Europa hvorpå England har den største populasjonen. De første alpakkaene kom til Norge nyttårsaften 2004/2005.

Historien viser at tekstiler som ble produsert i Andesfjellene, før europeeren kom til landet, var noen av de fineste fibrene og tekstilene som eksisterte. For Incaindianerne var alpakkaen svært høyt verdsatt. Alpakkaen produserer fin, myk, varm og luksuriøs ull.

Hva er forskjellen på en lama og en alpakka?

Størrelse

Alpakkaer er mye mindre enn lamaer. Den blir ikke større. 1 meter over manken, 1,50 opp til hodet.

En fullvoksen lama rager 1,80 over bakken og kan veie 200Kg. En alpakka kan veie opp mot 100kg, men vanligere er det at en hoppe veier 50-60kg, og en hingst 70 – 80kg.

Ørene

Ørene er en veldig enkel måte å se forskjellen på. En alpakka har rette spisse ører. Den har aldri en bøy innover på tuppen av ørene, og de er relativt små. En lama har store ører og en bøy innover på tuppen av ørene.  

Fibervekst

Alpakkaens fiber er mye mykere og lengre enn en lamas. Alpakkaer har generelt sett veldig lite dekkhår, hvilket gjør fiberen lettere å spinne. Lama har kortere tykkere fiber.

Selv om dette kan variere noe har lamaer veldig sjelden ull i ansiktet og på  toppen av hodet. En alpakka har alltid masse fiber på toppen av hodet, og ofte så mye fiber i ansiktet at man må trimme rundt øynene slik at de kan se.

Nesa

Typisk har en lama en lang nese. En alpakka har en kortere nese med en «stopp» mellom øynene som avgrenser hode og nese. En lama har ikke denne «stoppen» men har en profil som gir  assosiasjoner til romernese.

Bruksområder

Alpakkaen er avlet for å produsere fiber i første rekke. En lama er avlet for å bære last. Dette kan man se på den lange, brede flate ryggen til en lama. En alpakka har oftest en mer avrundet rygg. 

Personlighet og temperament

Her vil man få forskjellige meninger avhengig av hvem man spør. Alpakkaeiere vil mene at alpakkaer har det beste temperamentet, mens lamaeiere vil mene lamaer har det beste temperamentet. Vår erfaring er at de er ganske like og at det kommer an på hvordan dyra blir behandlet og personligheten til hvert enkelt dyr. Du kan jo hilse på dem selv, så vil du fort oppdage at alle sammen har helt ulike personligheter.

Foldvik Familiepark

Kom tett på de flotte dyrene

Alpakka

Trixi, Ninja og Serina er tre herlige alpakkaer som flyttet til parken i 2022. De trives godt i dyrehagen og […]

Hester

I dyrehagen kan du hilse på to fine hester som er på besøk i Foldvik familiepark hver sommer. De går […]

De tre bukkene bruse

«Tripp, trapp, tripp, trapp, hvem er det som tramper på min bru» Ved andedammen bor de tre bukken bruse og […]

Fisker

I fiskedammen svømmer det fargerike Koi Karper. Koi Karper kommer opprinnelig fra Kina og kan bli opp til 1,5 meter […]

Undulater

Visste du at undulater er en type papegøye? I Foldvik Familiepark har vi en flokk av undulater og det er […]

Parakitter

I Foldvik Familiepark har vi rundt 30 nymfeparakitter. Antall egg pr. kull er 4-6, av og til flere. De legger […]

Lama

Lama – drama finner du ikke hos oss, men derimot kan du hilse på Kokos, Fluffy, Trille og Snehvit som […]

Kaniner

Kaniner er veldig søte og morsomme å se på. Det er gøy å se de hoppe og sprette og se […]

Kalver

Kalver har vi to av i Foldvik Familiepark. De heter Sjoko og Latte. Kanskje du klarer å se hvem som […]

Kalkuner

Kalkuner er et morsomme dyr både utseendemessig og å høre på! De kan legge opptil 70 egg per år, men står […]

Katter

Katter hører naturlig hjemme i Foldvik Familiepark, så vi har mange katter, skikkelig gårdskatter. De går fritt rundt og liker […]

Griser

Griser har vi selvsagt i Foldvik Familiepark. De 3 små grisene våre heter Snipp, Snapp og Nøff!  Som alle griser […]

Geitekillinger

I Foldvik Familiepark kan du hilse på de små og spretne geitekillingene våre. De bor sammen med mammaen sin i […]

Esel

I 2008 flyttet eselet Donna til Foldvik Familiepark sammen med føllet sitt Melody. De siste årene har også Bruno bodd […]

Påfugl

Påfuglen har nok skjønt at farger betyr status i dyreriket. Å utvikle flotte farger eller ekstra lange fjør krever energi […]

Duer

Duene i Foldvik Familiepark er hvite og trives godt i selskap med andre fugler og duer. Visste du at: Duer (Columbidæ) […]

Se alle dyrene