Dyr

Alpakka

Trixi, Ninja og Serina er tre herlige alpakkaer som flyttet til parken i 2022. De trives godt i dyrehagen og tar gjerne i mot besøk. Ninja er datteren til Serina og ble født i 2021. Serina er eldst og født i 2013, mens Trixi er født i 2015.

Du store alpakka – så myk

Alpakka er en sjarmerende pelskledd skapning som sprer glede og kos over hele verden. Disse myke og vennlige dyrene er kjent for sitt rolige vesen og sitt luksuriøse, myke ull, som har gjort dem til en favoritt blant både natur- og dyreelskere.

Fra Andes til Foldvik

Alpakkaer stammer opprinnelig fra Sør-Amerika og Andesfjellene i Peru, Bolivia og Chile. De tilhører kamelfamilien, men er mindre enn sine slektninger, lamaene. Med sitt karakteristiske utseende, store, bambi-aktige øyne og lange, elegante hals, er alpakkaer virkelige hjerterøvere.

Verdifull ull

Det mest fascinerende med alpakkaer er den fantastiske ullen deres. Ulla kommer i et bredt spekter av farger, alt fra myke nyanser av hvitt og beige til rike toner av brun og svart. Alpakkaullen er også kjent for sin utrolige mykhet og varme, og det er ingen overraskelse at den brukes til å lage luksuriøse klær og tekstiler verden over.

I tillegg til sitt vakre utseende og verdifulle ull, har alpakkaer også en morsom side. De er nysgjerrige skapninger som elsker å leke og sosialisere seg med hverandre. Noen ganger ser du dem sprette rundt som glade små baller av ull, og deres lekne natur gjør dem til herlige følgesvenner.

Enten du er en erfaren alpakkaentusiast eller bare nysgjerrig på disse fantastiske skapningene, er det ingen tvil om at alpakkaer bringer glede og kos uansett hvor de er. Så neste gang du er i Foldvik Familiepark husk å gå innom disse pelskledde sjarmørene og gi dem litt ekstra oppmerksomhet og kjærlighet – du vil garantert bli belønnet med et varmt smil fra disse elskverdige skapningene!

Hva er forskjellen på en lama og en alpakka?

Trixi, Ninja og Serina bor i dyrehagen rett ved våre fire lamaer, Tante Kokos, Trille, Snehvit og Fluffy. Alpakka og lama er i slekt, og selv om de likner på hverandre er det forskjeller på de:

Størrelsen:

Alpakkaer er mye mindre enn lamaer. Den blir ikke større. 1 meter over manken, 1,50 opp til hodet. En fullvoksen lama rager 1,80 over bakken og kan veie 200Kg. En alpakka kan veie opp mot 100kg, men vanligere er det at en hoppe veier 50-60kg, og en hingst 70 – 80kg.

Ørene

Ørene er en veldig enkel måte å se forskjellen på. En alpakka har rette spisse ører. Den har aldri en bøy innover på tuppen av ørene, og de er relativt små. En lama har store ører og en bøy innover på tuppen av ørene.  

Fibervekst

Alpakkaens fiber er mye mykere og lengre enn en lamas. Alpakkaer har generelt sett veldig lite dekkhår, hvilket gjør fiberen lettere å spinne. Lama har kortere tykkere fiber. Selv om dette kan variere noe har lamaer veldig sjelden ull i ansiktet og på  toppen av hodet. En alpakka har alltid masse fiber på toppen av hodet, og ofte så mye fiber i ansiktet at man må trimme rundt øynene slik at de kan se.

Nesa

Typisk har en lama en lang nese. En alpakka har en kortere nese med en «stopp» mellom øynene som avgrenser hode og nese. En lama har ikke denne «stoppen» men har en profil som gir  assosiasjoner til romernese.

Bruksområder

Alpakkaen er avlet for å produsere fiber i første rekke. En lama er avlet for å bære last. Dette kan man se på den lange, brede flate ryggen til en lama. En alpakka har oftest en mer avrundet rygg. 

Personlighet og temperament

Her vil man få forskjellige meninger avhengig av hvem man spør. Alpakkaeiere vil mene at alpakkaer har det beste temperamentet, mens lamaeiere vil mene lamaer har det beste temperamentet. Vår erfaring er at de er ganske like og at det kommer an på hvordan dyra blir behandlet og personligheten til hvert enkelt dyr. Du kan jo hilse på dem selv, så vil du fort oppdage at alle sammen har helt ulike personligheter.

Foldvik Familiepark

Kom tett på de flotte dyrene

Alpakka

Trixi, Ninja og Serina er tre herlige alpakkaer som flyttet til parken i 2022. De trives godt i dyrehagen og […]

Hester

Hestene i Foldvik Familiepark lever et liv i naturskjønne omgivelser i den sjarmerende dyrehagen. I dyrehagen kan du hilse på […]

Afrikansk dverggeit- små, kule og fulle av sjarm!

Afrikanske dverggeiter er små kraftpakker som ikke lar størrelsen begrense sjarmen. De har en fantastisk personlighet som overgår deres beskjedne […]

Fisker

I fiskedammen svømmer det fargerike fisker – Koi Karper. Under vannets overflate glir de elegant gjennom dammen og gjør dammen […]

Undulater

Undulater, med sitt fargerike utseende, unike språk og lekne natur, gir ikke bare glede, men også et fascinerende innblikk i […]

Parakitter

I Foldvik Familiepark har vi en hel gjeng med parakitter. De formerer seg i hopetall. Antall egg pr. kull er […]

Lama

Lama – drama finner du ikke hos oss, men derimot kan du hilse på Kokos, Fluffy, Trille og Snehvit som […]

Kaniner

Kaniner er veldig søte og morsomme å se på. Det er gøy å se de hoppe og sprette og se […]

Kalver

Kalver har vi to av i Foldvik Familiepark. De heter Sjoko og Latte. Kanskje du klarer å se hvem som […]

Kalkuner

Kalkuner er et morsomme dyr både utseendemessig og å høre på! De kan legge opptil 70 egg per år, men står […]

Katter

Katter hører naturlig hjemme i Foldvik Familiepark, så vi har mange katter, skikkelig gårdskatter. De går fritt rundt og liker […]

Griser

Griser har vi selvsagt i Foldvik Familiepark. De 3 små grisene våre heter Snipp, Snapp og Nøff!  Som alle griser […]

Geitekillinger

I Foldvik Familiepark kan du hilse på de små og spretne geitekillingene våre. De bor sammen med mammaen sin i […]

Esel

I 2008 flyttet eselet Donna til Foldvik Familiepark sammen med føllet sitt Melody. De siste årene har også Bruno bodd […]

Påfugl

Påfuglen har nok skjønt at farger betyr status i dyreriket. Å utvikle flotte farger eller ekstra lange fjør krever energi […]

Duer

Duene i Foldvik Familiepark er hvite og trives godt i selskap med andre fugler og duer. Visste du at: Duer (Columbidæ) […]

Se alle dyrene