.
Visste du at griser faktisk er blant de mest renslige pattedyrene? Grunnen til at de roter med trynet sitt i jord og søle og velter seg rundt er at de må rulle seg inn i dette for å beskytte seg mot sola for ikke å bli solbrente! Griser bruker altså søle både som ”solkrem” og ”myggspray” – og for å kjøle seg. Ganske smart egentlig.
Griser kan for eksempel dresseres til å gi labb, akkurat som en hund. De er både reinslige, sosiale, lærevillige og nysgjerrige. I følge de som har greie på det så er visstnok grisen det husdyret som ligner mest på oss mennesker. Men vi synes ikke den likner så mye da. Ikke har vi hale, ikke har vi tryne og ikke fire bein heller – og vi kan si mye mer enn nøff, nøff! Desuten veier en voksen gris fra 200-250 kg!
Og her er enda mer som ikke stemmer: Grisepurka går drektig i 3 måneder og 3 uker og 3 dager! Ei purke får som regel fra 10-12 grisunger som veier fra 0,7-2 kg. Det tar bare ca. 6 måneder før en gris er så stor at den kan slaktes.
Hunngrisen blir kalt purke eller sugge, og hanngrisen råne eller galte. Mens ungene rett og slett kalles grisunger.
Hvordan tror du en gris kan kjenne igjen en annen gris? Jo, de kan lukte hvem det er! Griser har nemlig en svært god luktesans. Prøv å se etter hvordan de gjør det; først så kommer de helt opp i den andre grisen og snuser på trynet dens, og etterpå snuser de videre på resten av kroppen. ”Oi! Er det deg Purkeline, det var trivelig! Nøff, nøff!”
Med de nærsynte øynene sine ser ikke grisen maten sin ordentlig. Derfor har grisen en fantastisk nese slik at den kan lukte seg frem og grave og rote til den finner det den liker. Maten kan gjerne være røtter eller sopp, men også gress og halm og grønnsaksrester.
Visste du at kuer har flere mager? Les om de søte kalvene våre så kan du se!
Luktesansen til en gris er til og med så bra at den er lønnsom for oss mennesker. I Sør-Europa brukes grisen til å finne trøfler (ikke tøfler altså). Trøfler er knollformede sopper som vokser på røttene til enkelte trær. Noen av trøflene er ikke bare matnyttige for mennesker, enkelte trøfler smaker så godt at de regnes som en stor delikatesse. Etter litt trening kan grisen altså brukes til å finne deilige trøfler som mange er villige til å betale mange penger for!
Trixi, Ninja og Serina er tre herlige alpakkaer som flyttet til parken i 2022. De trives godt i dyrehagen og […]
I dyrehagen kan du hilse på to fine hester som er på besøk i Foldvik familiepark hver sommer. De går […]
«Tripp, trapp, tripp, trapp, hvem er det som tramper på min bru» Ved andedammen bor de tre bukken bruse og […]
I fiskedammen svømmer det fargerike Koi Karper. Koi Karper kommer opprinnelig fra Kina og kan bli opp til 1,5 meter […]
Visste du at undulater er en type papegøye? I Foldvik Familiepark har vi en flokk av undulater og det er […]
I Foldvik Familiepark har vi rundt 30 nymfeparakitter. Antall egg pr. kull er 4-6, av og til flere. De legger […]
Lama – drama finner du ikke hos oss, men derimot kan du hilse på Kokos, Fluffy, Trille og Snehvit som […]
Kaniner er veldig søte og morsomme å se på. Det er gøy å se de hoppe og sprette og se […]
Kalver har vi to av i Foldvik Familiepark. De heter Sjoko og Latte. Kanskje du klarer å se hvem som […]
Kalkuner er et morsomme dyr både utseendemessig og å høre på! De kan legge opptil 70 egg per år, men står […]
Katter hører naturlig hjemme i Foldvik Familiepark, så vi har mange katter, skikkelig gårdskatter. De går fritt rundt og liker […]
Griser har vi selvsagt i Foldvik Familiepark. De 3 små grisene våre heter Snipp, Snapp og Nøff! Som alle griser […]
I Foldvik Familiepark kan du hilse på de små og spretne geitekillingene våre. De bor sammen med mammaen sin i […]
I 2008 flyttet eselet Donna til Foldvik Familiepark sammen med føllet sitt Melody. De siste årene har også Bruno bodd […]
Påfuglen har nok skjønt at farger betyr status i dyreriket. Å utvikle flotte farger eller ekstra lange fjør krever energi […]
Duene i Foldvik Familiepark er hvite og trives godt i selskap med andre fugler og duer. Visste du at: Duer (Columbidæ) […]