fbpx
DYR

Geitekillinger

I Foldvik Familiepark kan du hilse på de små og spretne geitekillingene våre. De bor sammen med mammaen sin i Killingbu. Og ved Andedammen kan du hilse på pappaen til de små killingene, Bukken Bruse som liker å vise frem de flotte hornene sine!

.

Geitekillinger er lekne og morsomme …

Noen vil nok si at geiter har god humor for det kan ofte oppstå mange komiske situasjoner. De lekne geitekillingene hopper rundt bena dine, smaker litt på skoene eller bare legger seg hengivent i armene dine!

.. og litt rampete

Geitekillingen kan også gjøre skikkelige rampestreker, som for eksempel å nappe deg i klærne! De gjør ikke det for å være slemme, men fordi de er nysgjerrige. Mye mer nysjgerrige enn mange barn.

Geitene våre er dverggeiter, det er en mindre utgave av geiter som opprinnelig kommer fra Afrika, men som i dag finnes over hele verden. En dverggeit kan leve så lenge som 15-20 år.

Geit er blant de eldste husdyra i verden

Helt siden steinalderen, for 4000 år siden, har geiter vært holdt som husdyr i Norge – sammen med hund. Det var svært nyttig fordi geita ga både melk og kjøtt, og skinnet kunne brukes til klær og fottøy. Dessuten fant dyrene all maten de trengte selv. Det er over 500 millioner geiter i verden, og de fleste finnes i land med mye fjell.

Geita er både fjellklatrer og ugressdreper

Geiter holder sammen i flokker og kommer seg lett frem i ulendt og bratt terreng. Geiter er et flokkdyr, og holder stort sett sammen når de beiter.

Både voksne geiter og geitekillinger kan ete de fleste planter og vekster. Ja, ei geit spiser heller ugress enn kløver og saftig gress. Planter som er giftige for kuer og sauer forsyner geita seg grådig av. På den måten kan geita holde store områder fri for ugress og busker og kratt slik at større områder kan holdes åpne som beite for sauer og kyr.

God melk og godt kjøtt

I Norge er det mer enn 700 bønder som har geiter og de driver i hovedsak med melkeproduksjon. Ei norsk geit produserer rundt 560 liter melk i året. De fleste geiter kjeer (får lam) i perioden januar-april, og får ett eller to kje. Ei vanlig geit kan bli 10 -12 år gammel. Geitebukken kan bli opptil 80 kilo og geita 50 kilo. Både bukken og geita kan ha horn.

Her er også andre dyr som både kan være lekne og er søte å se på: Kalver og kaniner.

Andre dyr

Søte, morsomme, vakre, små og store, med og uten horn. Her er en herlig flokk av griser og dverggeiter, kyllinger og gullfasan, ender og kalver, kosete kattepuser, fargerike fisker, myke kaniner og mer. Ja, til og med en Arapapegøye som du kan snakke med, kanskje …

Pil neste dyr Pil neste dyr