DYR

Griser

Griser har vi selvsagt i Foldvik Familiepark. De 3 små grisene våre heter Snipp, Snapp og Nøff!  Som alle griser elsker de å spise og grave i jorda med snuten sin. Og går du bort til gjerdet kommer de som regel bort til deg for hilse på og kanskje bli klødd litt.

.

Griser er ikke grisete!

Visste du at griser faktisk er blant de mest renslige pattedyrene? Grunnen til at de roter med trynet sitt i jord og søle og velter seg rundt er at de må rulle seg inn i dette for å beskytte seg mot sola for ikke å bli solbrente! Griser bruker altså søle både som ”solkrem” og ”myggspray” – og for å kjøle seg. Ganske smart egentlig.

Griser er faktisk intelligente og likner mennesker…

Griser kan for eksempel dresseres til å gi labb, akkurat som en hund. De er både reinslige, sosiale, lærevillige og nysgjerrige. I følge de som har greie på det så er visstnok grisen det husdyret som ligner mest på oss mennesker. Men vi synes ikke den likner så mye da. Ikke har vi hale, ikke har vi tryne og ikke fire bein heller – og vi kan si mye mer enn nøff, nøff! Desuten veier en voksen gris  fra 200-250 kg!

Og her er enda mer som ikke stemmer: Grisepurka går drektig i 3 måneder og 3 uker og 3 dager! Ei purke får som regel fra 10-12 grisunger som veier fra 0,7-2 kg. Det tar bare ca. 6 måneder før en gris er så stor at den kan slaktes.

Hunngrisen blir kalt purke eller sugge, og hanngrisen råne eller galte. Mens ungene rett og slett kalles grisunger.

Dårlig syn og dårlig hørsel

Hvordan tror du en gris kan kjenne igjen en annen gris? Jo, de kan lukte hvem det er! Griser har nemlig en svært god luktesans. Prøv å se etter hvordan de gjør det; først så kommer de helt opp i den andre grisen og snuser på trynet dens, og etterpå snuser de videre på resten av kroppen. ”Oi! Er det deg Purkeline, det var trivelig! Nøff, nøff!”

Ikke le av et grisetryne …

Med de nærsynte øynene sine ser ikke grisen maten sin ordentlig. Derfor har grisen en fantastisk nese slik at den kan lukte seg frem og grave og rote til den finner det den liker. Maten kan gjerne være røtter eller sopp, men også gress og halm og grønnsaksrester.

Visste du at kuer har flere mager? Les om de søte kalvene våre så kan du se!

Nese for delikatesser

Luktesansen til en gris er til og med så bra at den er lønnsom for oss mennesker. I Sør-Europa brukes grisen til å finne trøfler (ikke tøfler altså). Trøfler er knollformede sopper som vokser på røttene til enkelte trær. Noen av trøflene er ikke bare matnyttige for mennesker, enkelte trøfler  smaker så godt at de regnes som en stor delikatesse. Etter litt trening kan grisen altså brukes til å finne deilige trøfler som mange er villige til å betale mange penger for!

Andre dyr

Søte, morsomme, vakre, små og store, med og uten horn. Her er en herlig flokk av griser og dverggeiter, kyllinger og gullfasan, ender og kalver, kosete kattepuser, fargerike fisker, myke kaniner og mer. Ja, til og med en Arapapegøye som du kan snakke med, kanskje …

Pil neste dyr Pil neste dyr