fbpx
DYR

Kalver

Kalver har vi to av i Foldvik Familiepark. De heter Sjoko og Latte. Kanskje du klarer å se hvem som er hvem? Innimellom glade hopp og sprett, og etter at de har sovet og spist litt, kommer de gjerne bort til gjerdet og hilser på store og små!

Kalver har guttenavn og jentenavn

Guttekalver kalles gjerne oksekalver mens jentekalver kalles bare kalv. Når de er blitt ett år gamle kalles en jentekalv for kvige, mens en guttekalv fortsatt kalles oksekalv.

Allerede når ei kvige er litt over ett år, kan hun få sin første kalv. Det er vanlig at kviga blir paret eller inseminert når hun er rundt 15 måneder, da blir hun mor til sin første kalv når hun er to år gammel.

Etter at ei kvige har fått sin første kalv, kalles hun ku. Kuer kan få en kalv i året i mange år framover. De fleste kuer får fra 5 til 8 kalver og blir fra 7 til 10 år gamle.

Glade og fornøyde kalver

Kalver liker godt å være flere sammen. Og det er viktig at de som steller med dem har tid til å prate med dem, klappe dem og gi masse oppmerksomhet. Kalver som er mye sammen med rolige og vennlige voksne og barn blir glade og fornøyde. Når de blir voksne vil de kunne bli både fornuftige og kloke kuer og okser.

Du kan besøke flere ander søte dyr her på Foldvik: Kaniner for eksempel, eller vår vakre Påfugl. Og geitekillingene da, de er morsomme. Eller Snipp, Snapp og Nøff…

Kuer og okser har fire-delt mage

Når du tygger maten din går den rett ned i magesekken og kommer ikke opp igjen. Men hos kuer er det helt annerledes. De tygger sidelengs og gulper opp maten de har svelget og tygger den en gang til! Etter første tygging havner høy, gress og halm i vomma. Her er det mange bakterier som går løs på maten før den går ned i nettmagen. Etter en stund gulper kua maten opp igjen og tygger den en gang til før den går rett til bladmagen. Deretter havner den i løypemagen hvor den tilføyes fordøyelsesvæsker som løser opp maten helt.

Nyfødte kalver har bare en mage

I starten av livet må alle kalver få melk fra mora. Derfor har kalvene en mage som kan fordøye melk mange ganger om dagen. Men etter en måned begynner kalvene å få lyst på kraftfôr og høy og gress. Derfor utvikler kalvemagen seg til å bli en fire-delt drøvtyggermage i løpet av kalvens 6 første levemåneder. Dermed kan høy og gress bli til flott melk som vi mennesker kan drikke og lage deilig ost av!

Alle kalver må få råmelk

Den aller første melken som blir laget i juret til kua etter en fødsel kalles råmelk. Det første døgnet får kalven så mye som 4-5 liter med råmelk fra mora. Den inneholder mange viktige næringsstoffer som er helt nødvendige for at kalven kan overleve de første månedene i livet sitt.

Andre dyr

Søte, morsomme, vakre, små og store, med og uten horn. Her er en herlig flokk av griser og dverggeiter, kyllinger og gullfasan, ender og kalver, kosete kattepuser, fargerike fisker, myke kaniner og mer. Ja, til og med en Arapapegøye som du kan snakke med, kanskje …

Pil neste dyr Pil neste dyr