fbpx
DYR

Katter

Katter hører naturlig hjemme i Foldvik Familiepark, så vi har mange katter, skikkelig gårdskatter. De går fritt rundt og liker å kose med gjestene. Noen av dem er også ganske lekne, så med bare et strå kan du få mye moro med en katt.

Katter, og ikke minst gårdskatter kan mer enn å fange mus

Når en gårdskatt får nok mat og blir stelt godt med, holder den seg sterk og rask. Da er den en fantastisk dyktig musejeger, og det er nyttig på en gård som vår. Men katter kan også gi mye kos og glede til både barn og voksne, og gårdskattene våre er ikke noe unntak. De er trygge og glade og elsker å bli kost med. Barn er så glad i barn at de gjerne kan tenke seg å SE UT som en søt katt...

Er gårdskatter en utdøende rase?

Gårdskatter er ikke en egen rase – det er den gode gamle huskatten som så mange av oss har i hjemmene våre. Og når det gjelder huskatter så kan de være av mange forskjellige raser, noen for eksempel korthårede og andre langhårete.

I gamle dager hadde alle bondegårder katter for å holde mus og rotter unna. Men med den moderne driftsformen som er på norske gårder i dag slipper nesten ikke kattene inn i fjøs og låver for å ta mus. Krav til hygiene og effektivitet har ført til andre metoder for å holde mus og rotter unna, og kattene har dermed fått mindre å jakte på. Siden vi ikke driver med produksjon av melk og kjøtt på Foldvik kan kattene våre fortsatt få jakte på mus og rotter slik det er naturlig for dem.

Litt mer om huskatter og villkatter

I Norge har vi ca. 750 000 katter. Vår huskatt, Felis silvestris catus, stammer hovedsakelig fra afrikansk villkatt, Felis silvestris libyca. Katter lever gjerne 13-15 år, men kan bli over 20 år gamle. De liker å være ute, men de liker ikke å få vann på seg. Kanskje noen burde lage regnfrakker til katter!

Når kattungene er 3-12 uker gamle må de få et trygt og godt forhold til mennesker. Hvis ikke vil de bli menneskesky og vanskelige å temme senere. Det finnes ikke ekte villkatter i Norge. De som lever vilt her er hjemløse og eierløse, og noen blir også født utendørs av hjemløse mødre.

Her er noen andre dyr du kanskje har lyst til å hilse på: Geitekillinger som hopper og spretter eller kaninene våre, kanskje?

Andre dyr

Søte, morsomme, vakre, små og store, med og uten horn. Her er en herlig flokk av griser og dverggeiter, kyllinger og gullfasan, ender og kalver, kosete kattepuser, fargerike fisker, myke kaniner og mer. Ja, til og med en Arapapegøye som du kan snakke med, kanskje …

Pil neste dyr Pil neste dyr