fbpx
DYR

Lama

Lama – drama finner du ikke hos oss, men derimot kan du hilse på Kokos, Fluffy, Trille og Snehvit som er fire herlige og sosiale damer. Spesielt Kokos og Fluffy elsker oppmerksomhet og kommer gjerne bort til gjerdet. Dersom du ønsker et lamakyss deler Kokos villig ut.

Flokkdyr

Lamaen er et flokkdyr fra Sør-Amerika og har vært det viktigste husdyret for inkaindianerne. Det er et hardført dyr som gjennom tusener av år har vært brukt til transport, ullproduksjon og mat.

Blir lamaen de nye gjeterne i Norge?

I Norge begynte vi med lamaer som husdyr på slutten av 90-tallet. Det er trivelige og nyttige dyr. En lama har også et sterkt forsvarsinstinkt og er innstilt på å verne flokken sin mot rovdyr. Det er flere gårdsbruk også i Norge nå som har tatt i bruk lamaer og trent dem opp til å bli gjetere for sau og geit. Lamaen tar kommandoen over flokken og blir akseptert som leder.

Lamaen kan spytte langt

Når en lama føler seg truet og er redd, kan den spytte! Den spytter temmelig presist og langt, faktisk 10 – 15 meter! I forsvarsposisjon gulper den gjerne opp mageinnholdet og lar det ramme fienden. Evnen til å spytte ut sitt mageinnhold når ulven kommer kan sikkert være nyttig, men mat vet ikke hvor effektivt det virkelig er. Vanligvis spytter lamaer ikke på mennesker, men de spytter på hverandre for å styrke sin plass i flokken når det trengs.

Du ser om en lama har det bra

Lamaen gir sjelden lyd fra seg. Først og fremst viser den med kroppen hvordan den har det. Henger halen avslappet ned og ørene står rett opp, har lamaen det bra. Men dersom halen peker oppover, føler den seg utrygg. Den gir fra seg tydelige gurgle-lyder, når den urolig og utrygg. Men når en lama har fått et føll steller den rundt det og ”nynner” rundt ungen like etter fødselen. Et lamaføll veier 10 – 15 kilo når det blir født og får melk av moren sin i 4 -5 måneder. Etter 2 – 3 år er den voksen og veier 120 til 150 kilo.

Lama eller Alpakka?

Lamaen er beslektet med alpakkaen, men er mye større. Mens lamaen strekker seg 1.80 i været er en alpakka bare ca. 150 cm høy. En lama kan veie 200 kg, mens en alpakka veier maks. 100 kg. Lamaens hals er lang og ørene er store og står rett opp. Alpakkaens hals er kort og ørene små.

Lamaer er ikke kresne på mat og bolig

Tennene til en lama vokser hele livet, den trenger derfor for som kan slipe tennene. En lama spiser omtrent alt. Den trives med dårlig gresskvalitet som nesler og tistler, busker og kratt. På den måten egner den seg godt til å holde kulturlandskapet i hevd. De respekterer gjerder og har enkle krav til ly, de trenger kun tak over hodet og ly for vinden.

I parken har vi også mange andre dyr som ønsker besøk av deg.

Andre dyr

Søte, morsomme, vakre, små og store, med og uten horn. Her er en herlig flokk av griser og dverggeiter, kyllinger og gullfasan, ender og kalver, kosete kattepuser, fargerike fisker, myke kaniner og mer. Ja, til og med en Arapapegøye som du kan snakke med, kanskje …

Pil neste dyr Pil neste dyr